Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

4. Τα σχέδια για εγκατάσταση ΑΠΕ στην χώρα μας (χάρτης ΡΑΕ)

Oι ΑΠΕ ξεκίνησαν στην χώρα μας πριν το 2010, αλλά το πλαίσιο των εγγυημένων επιδοτήσεων (στα πρότυπα του Γερμανικού Νόμου EEG) μπήκε σε εφαρμογή με τον δικό μας Νόμο 3581/10 (ΦΕΚ Α' 85/4-6-2010).  Όλο το θεσμικό πλαίσιο (μέχρι το γράψιμο αυτής της ανάρτησης) είναι εδώ.
Η αντίδραση πολλών κατά των λεγόμενων ΑΠΕ ξεκινάει από ενόχληση στα σχέδια για τέτοιες ΑΠΕ στις περιοχές όπου μένουν ή από όπου κατάγονται. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο χάρτες που δείχνουν τις υπαρκτές και σχεδιαζόμενες ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα, ο χάρτης της ΡΑΕ και ο χάρτης του energyregister.

Οι χάρτες, από όσο γνωρίζουμε, είναι μάλλον γενικά σωστοί, ωστόσο σε λίγες περιπτώσεις για τις οποίες έχουμε συγκεκριμένη εμπειρία, είτε δεν αναφέρονται όλες πχ οι αιτήσεις, είτε δεν αναφέρονται μετατροπές που προκύπτουν κατά την διαδικασία αδειοδότησης. Αυτό που επίσης δεν δείχνουν οι χάρτες είναι τα στάδια της χρηματοδότησης που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν την πορεία ενός έργου.

Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) εκδίδει την πρώτη άδεια. Την λένε "παραγωγής" αλλά είναι μάλλον σαν άδεια σκοπιμότητας. Η ΡΑΕ εξετάζει κυρίως τα ενεργειακά και τα οικονομικά και (κακώς) δεν έχουν γίνει πολλές προσφυγές κατά των αδειοδοτήσεων της ΡΑΕ. Οι προσφυγές και γενικά η αντίδραση κατά των ΑΠΕ εξειδικεύεται και διαμορφώνεται από (σε τυχαία σειρά):

α) Τις συμβουλές δικηγόρων για τους τρόπους εναντίωσης.
β) Την πληροφόρηση ή/και κατανόηση για αναφερόμενα "αρνητικά" σημεία των ΑΠΕ
γ) Την διαμορφούμενη επιχειρηματολογία που καμιά φορά συσπειρώνει τον κόσμο
δ) Αποφάσεις που είναι ενδεικτικές της θέλησης της "Πολιτείας"
ε) Την παραπληροφόρηση που διοχετεύει την αντίδραση σε ατελέσφορα επιχειρήματα
στ) Άλλους παράγοντες που ίσως δεν βλέπουμε

Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να ξέρουμε που περίπου σχεδιάζονται ΑΠΕ.   Οι πληροφορίες εδώ, είναι μόνο για ενδεικτική ενημέρωση και σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβουλή για τρόπο αντιμετώπισης νομικών ή άλλων θεμάτων.



Ο χάρτης της ΡΑΕ

Ο χάρτης της ΡΑΕ είναι βάση δεδομένων πάνω στην δορυφορική εικόνα. Η αρχική θέαση της ιστοσελίδας δείχνει τα πάντα (αλλά χωρίς εύκολες λεπτομέρειες):


Με α) εστίαση σε συγκεκριμένη περιοχή, β) επιλογή π.χ. συγκεκριμένων μορφών ΑΠΕ στην αριστερή στήλη και γ) επιλογές στην οριζόντια μπάρα πάνω από την δορυφορική εικόνα (ή με βοήθεια από έναν πχ τοπογράφο μηχανικό ή άλλον που ξέρει να χειρίζεται την βάση αυτή δεδομένων), μπορεί κάποιος να δει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για κάποιο έργο. Εδώ διαλέξαμε τυχαία, για παράδειγμα, τον υβριδικό σταθμό της ΤΕΡΝΑ στην θέση "ΤΡΟΥΛΑ-ΧΑΛΚΙΑΣΑ-ΚΟΡΥΦΗ" στην Λεύκη και Σητεία στον Νομό Λασιθίου. (Βλ. τέλος ανάρτησης για λεπτομέρειες σχετικά με την χρήση του χάρτη).



Ο χάρτης του energyregister


Αν μεγεθύνετε τον χάρτη,  θα δείτε λεπτομέρειες της περιοχής σας:


Και με κλικ στο "δείτε λεπτομέρειες", λεπτομέρειες.

Για θέματα προσφυγών, να ζητήσετε αντίγραφα των μελετών.  Οι λεπτομέρειες στις μελέτες δεν είναι πάντα οι ίδιες με αυτές των χαρτών.

__________________________________________________________

Παράδειγμα χρήσης χάρτη της ΡΑΕ (από την Ανατολική Κρήτη)

Εικόνα 1. Η Ανατολική Κρήτη, με επιλεγμένα (αριστερά στην εικόνα) τα αιολικά, υβριδικά, ηλιοθερμικά και φωτοβολταϊκά (και φ/β με μπαταρίες). Έχουν επιλεγεί, χάριν παραδείγματος, και οι Απορριπτικές Αποφάσεις για ηλιοθερμικά. Η εικόνα δείχνει ότι η Ανατολική Κρήτη θα σκεπαστεί περίπου με λεγόμενες ΑΠΕ. Δεν μιλάμε για "περιβαλλοντικές επιπτώσεις", αλλά για πλήρη κατάληψη. Παρενθετικά αναφέρουμε ότι α) η ενσωμάτωση όλων αυτών (πλην ηλιοθερμικών) προϋποθέτει διασύνδεση, β) τα υβριδικά έχουν πολλαπλή επιδότηση από τα σκέτα αιολικά και , από μόνα τους εξοικονομούν λίγα πραγματικά καύσιμα αλλά με υπέρογκο κόστος (και αμφίβολη ενεργειακή αποδοτικότητα) και γ) τα ηλιοθερμικά είναι πειραματική και πανάκριβη τεχνολογία. Η εικόνα μεγαλώνει με κλικ.



Εικόνα 2. Το υβριδικό της ΤΕΡΝΑ που αναφέρθηκε παραπάνω είναι σημειωμένο με τα μπλε βελάκια (που είναι επιπρόσθετα στην εικόνα).  "Οδηγίες" για τον εντοπισμό μέσω των εργαλείων του χάρτη, παρακάτω, μετά την Εικόνα 3.



Εικόνα 3. Η Εικόνα 1, χωρίς τα φωτοβολταϊκά:



Εικόνα 4.  Η περιοχή νότια της Ρούσσας Εκκλησιάς:



Εικόνα 5.  "Αναζήτηση" στον χάρτη της ΡΑΕ:

Εάν από την "πλοήγηση" επιλέξτε "αναζήτηση"...

...θα δείτε τις επιλογές της Εικόνας 6









Εικόνα 6

Η σημειωμένη με μπλε βελάκι επιλογή, δίνει την δυνατότητα δημιουργίας γραμμών γύρω από τα όρια ενός "έργου".

Βλ. Εικόνα 7







Εικόνα 7

Με τον μπλε κυκλικό cursor που εμφανίζετε, "τραβάτε" τις γραμμές γύρω από το "έργο" που θέλετε να μάθετε λεπτομέρειες.

Σε αυτή την εικόνα, αριστερά, το έργο είχε ήδη επιλεγεί (και φαίνεται με την λεπτή πορτοκαλί γραμμή γύρω από αυτό) και επελέγη, ξανά για να φανεί ο κυκλικός cursor και η σχεδιαζόμενη μπλε γραμμή, αριστερά.

Όταν έχει οριστεί με τον κυκλικό cursor και τις μπλε γραμμές του το "έργο", με διπλό κλικ εμφανίζεται η πορτοκαλί γραμμή, συν πληροφορίες σε νέο "παράθυρο", χαμηλά στον χάρτη.

 Εικόνα 8


Με τον ίδιο τρόπο θα βρείτε, μόνο σε αυτήν την μικρή περιοχή, Νότια της Σητείας και Δυτικά της Ζάκρου, τα υβριδικά της ΤΕΡΝΑ, κάτι φ/β με μπαταρίες της "Γιάννης Καξήρης και Σια ΕΕ" κλπ. Για 100, 200, 400 ή δεν ξέρω πόσα ευρώ/μεγαβατώρα εγγυημένη επιδότηση, το μόνο που λείπει είναι οι εκτάσεις και οι εξαφανισμένοι αυτόχθονες.

Αλλά ίσως προτιμάτε να δείτε "τι είναι η Sustainable Solar Thermal Future", του Αειφόρου Ηλιοθερμικού Μέλλοντος της Ανατολικής Κρήτης. Μια Γερμανική εταιρία με βοήθεια από την Deutsche Bank:

 
Τα ηλιοθερμικά είναι πανάκριβα πειράματα που χρειάζονται γη και "πειραματόζωα" με περισσευούμενα λεφτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεταβλητές «ΑΠΕ» συμβάλλουν στην μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: αλήθεια ή ψέματα;

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως επικαλούνται οι αρμόδιες αρχές της χώρας (ΥΠΕΝ, ΕΛΕΤΑΕΝ,   ΚΑΠΕ κλπ), σε συμφωνία με την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργαν...